0

I have a Samsung Galaxy Tab S2 8.0. It's up to date with everything. Up until just now, I've never had a problem connecting external storage devices to my tablet using an OTG cable. Earlier today, it worked fine.

Later, I tried to connect a device but it wouldn't mount. I tried a second cable. I then tried a different USB storage device. No luck. I tried rebooting the tablet. No luck. (One of the devices asks if I want to connect and that came on for a second then disappeared. Since then no luck with anything.)

This happened once before and by blowing air into the micro USB port I must have dislodged some dust and it worked. I tried that again but had no luck.

The SD card in the SD card slot is working fine.

To recap, I have tried:

  • Three different OTG cables
  • Two different USB storage devices
  • Restart, turn on and off, soft reset of the tablet.
  • OTG troubleshooter isn't finding any OTG even when physically connected.

Any ideas on how to fix this?

2
  • Probably not getting enough power, try with Y cable Sep 17, 2017 at 12:37
  • I doubt that's the problem since both storage devices worked fine just prior to it not working.
    – BuzzB
    Sep 17, 2017 at 19:24

1 Answer 1

1

USB settings are likely clobbered. Samsung tech support cleared up the issue for me with these steps:

  1. Go to Settings → Apps → click on 3 dot menu → Show system apps → USB settings → Storage
  2. Clear data (will not remove files or personal data)→Settings→General Management→ Reset (will not remove files or personal data)→Reset settings.
  3. Approve all in the second step and tablet will automatically restart.

I tested with an OTG device and mine worked.

2
  • Please be aware that on older versions of android on this Samsung device when you perform the steps in section 1 and move on to the General Management tab in Settings to apply step two, your only reset options are a Network settings reset and a Factory Data Reset. Both of these options will remove personal file data so BEWARE. Sep 2, 2019 at 4:54
  • 1
    I tried a modified version the suggestion from Bob Quincy. I cleared the data for the USBSettings system app. But instead of doing a Reset I rebooted. After the tablet finished rebooting, I tried reading an SD card with my OTG reader and it worked. I did this with a Samsung Tab A 10.1" (SM-T510). Thank you Bob. Feb 3, 2020 at 3:40

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged .